Monastycyzm jako forma przekazu religii w dobie prześladowań Kościoła w latach 1960-1970 (na podstawie dokumentów z centralnej Rosji)

Autor

DOI:

https://doi.org/10.15290/elpis.2020.22.06

Słowa kluczowe:

inokini, monaster, prześladowania, mnich w świecie

Abstrakt

Artykuł na podstawie źródeł ujawnia rolę mnichów, którzy w warunkach prześladowań musieli przejść do posługi parafialnej. Pomimo braku legalnych klasztorów, przy wielu świątyniach i domach biskupich powstawały wspólnoty monastyczne. Mnisi stali się przewodnikami wiary i wypełniali funkcje wcześniej realizowane w monasterach. Regulacja statusu prawnego takich społeczności nie był potrzebny. Wiele z nich, mimo swojego nielegalnego statusu, tworzyło centra wiary, katechizacji i miłości. W trakcie badań okazało się, że dzięki wspólnotom monastycznym i ich nielegalnemu statusowi udało się przekazać podstawy wiary i nienaruszoną tradycję kościelną aż do 1990 roku.

Bibliografia

Aleksandr (Mogilev), mitr. (2017). Bolʹše vsego nasvete lûbi Cerkovʹ Božiû. Astana.

Byčkov, S. (2007). Stradnyj putʹ arhimandrita Tavriona. M.:Izdatelʹstvo «Tètis Pablišn».

Černyh, N. (2013). Poslednij iz Mologi. Izdatel’stvo: Kitezh.

Fedotov, A. A. (2017). «Â vozželal Zapovedejtvoih». Pamâti arhiepiskopa Amvrosiâ (Ŝurova). Ivanovo.

Filippov, B. A. (2009). Očerki po istorii Rossii HH vek: Učeb. Posobie. M.: Izd-vo PSTGU.

Gordun, S., prot. (1992). Russkaâ Pravoslavnaâ Cerkovʹ v period s 1943 po 1970 god. (Kratkijistoričeskij očerk). Žurnal Moskovskoj Patriarhii, №1.

Gosudarstvennyj arhiv Âroslavskoj oblasti (GAYAO). (1963) F. r-3698. Op.2. D. s-11244.

Menʹkova, I. G. (red). (2017). Drugoj žizni neželaû. Ispovednica Ugličskaâ Iraidatihova, podvig dlinoû v žiznʹ. Rybinsk.

Monastyri Kostromskoj eparhii. (2009). Kostromskie Eparhialʹnye Vedomosti. №6. Iûnʹ. Kostroma.

Monastyrskie staricy. (2015). Monastyrskij vestnik. №11(23) noâbrʹ. Moskva.

Sazonov, D. prot. (red.).(2016). Kostromskaâ Golgofa. Kostroma.

Škarovskij, M. V. (2005). Russkaâ Pravoslavnaâ Cerkovʹ pri Staline i Hruŝeve (gosudarstvenno-cerkovnye otnošeniâ v SSSR v 1939-1964 godah). Moskva.

Starec-arhipastyrʹ. Arhiepiskop Kassian (Âroslavskij). K 120-letiû so dnâ roždeniâ. 1899-2019. Kostroma.

Svencickij, A. B. (2009). Nevidimye niti. Cerkovʹ, sobytiâ, lûdi. M.: Izdatelʹstvo Moskovskoj Patriarhii.

##submission.downloads##

Opublikowane

2020-11-12

Jak cytować

Сазонов, Д. (2020). Monastycyzm jako forma przekazu religii w dobie prześladowań Kościoła w latach 1960-1970 (na podstawie dokumentów z centralnej Rosji). Elpis, (22), 55–59. https://doi.org/10.15290/elpis.2020.22.06

Numer

Dział

Artykuły