The mystical meaning of food

Authors

DOI:

https://doi.org/10.15290/elpis.2021.23.19

Keywords:

food, bread, creation, life, the Eucharist

Abstract

The article attempts to present the mystical meaning of food. Through food, the bond between God and man is broken, through food, which is the Eucharist, this bond is restored. Moreover, during the liturgical year, the Church sanctifies the matter and the whole world in the rites of blessing the food and produce of the earth.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adamczyk, D. (2006). Chleb życia. Kieleckie Studia teologiczne, t. 5. s. 9-25.

Biblia. (1975). Warszawa: Brytyjskie i Zagraniczne Towarzystwo Biblijne.

Boska liturgia świętego ojca naszego Jana Chryzostoma. (2001). Warszawa.

Bondaruk, K. (2019). Homilie niedzielne. Białystok.

Bulgakov, C. (2008). Filosofiâ Hozâjstva. Moskva.

Bułgakow, S. (1992). Prawosławie. Białystok.

Euchologion. Tom 1. (2016). Warszawska Metropolia Prawosławna.

Euchologion. Tom 2. (2016). Warszawska Metropolia Prawosławna.

Forestner, D. (1990). Świat symboliki chrześcijańskiej. Warszawa.

Hrycuniak, S. (1984). Nauka Ojców Kościoła o świętych sakramentach. Rocznik Teologiczny XXVI. z. 2.

Jan Damasceński (św.) (1969). Wykład wiary prawdziwej. Warszawa.

Kanonnik. (1986). Moskva.

Kiślak, M. (2003). Mistyczne znaczenie wody. Cerkiewny Wiestnik, 1/2003.

Langkammer, H. (1985). Etyka Nowego Testamentu. Wrocław.

Leśniewski, K. (2006). Nie potrzebują lekarza zdrowi… Hezychastyczna metoda uzdrawiania człowieka. Lublin.

Mineâ, dekabrʹ. (1982). Moskva.

Paprocki, H. (1988). Wieczerza Mistyczna Anafory Eucharystyczne chrześcijańskiego Wschodu. Warszawa.

Paprocki, H. (red.). (2021). Pentekostarion. [online] http://www.liturgia.cerkiew.pl/pages/File/docs/n-02-tydzien-paschalny.pdf, [02.09.2021].

Schmemann, A. (1988). Za życie świata. Warszawa.

Wieczernia, jutrznia, prokimenony, alleluja, rozesłania, kalendarz liturgiczny. (2006). Warszawa.

Published

2021-09-23

How to Cite

Kiślak, M. (2021). The mystical meaning of food. Elpis, (23), 155–159. https://doi.org/10.15290/elpis.2021.23.19

Issue

Section

Articles